3 male pogreške koje mogu jako postarati kožu

Tri male pogreške koje mogu jako postarati kožu

Vjerojatno nastojite što dulje zadržati mladenački izgled kože. Koristite li visoki faktor zaštite od sunca i hidratantnu kremu te izbjegavate direktno izlaganje UV zrakama, na pravom ste putu da u svojoj namjeri i uspijete. No, obratite pažnju na tri česte pogreške u njezi, na koje je upozorilo i Američko udruženje za estetsku plastičnu kirurgiju, kojih možda niste svjesni, a mogle bi dovesti do suprotnog učinka od željenog i postarati vašu kožu.

• NENOŠENJE SUNČANIH NAOČALA

Iako se smatraju vrlo modernim i popularnim dodatkom, sunčane naočale namijenjene su za važnije zadaće od toga da budu puki modni izričaj. One bi trebale biti važan dio vaše antiaging rutine jer ne samo da štite oči od štetnih UV zraka nego i sprečavaju škiljenje. A neprestano škiljenje može dovesti do preuranjene pojave sitnih bora oko kutova očiju koje često treba tretirati kozmetičkim postupcima, kao što je ubrizgavanje filera. Nastojte uvijek imati uza se naočale za zaštitu od sunca, jer to je još jedan način da spriječite prijevremeno starenje.

• KREMA ZA SUNČANJE UMJESTO HIDRATANTNE

Ako mislite da vaša krema za zaštitu od sunca koži pruža jednaku količinu vlage kao i hidratantna krema, griješite. Nemaju svi preparati za zaštitu od sunca hidratantno djelovanje, a neki čak i pojačano isušuju kožu. Naravno, rješenje nije odustati od kreme za sunčanje i koristiti samo hidratantnu kremu. Ako niste sigurni pruža li krema za sunčanje koju koristite dovoljnu hidrataciju vašoj koži, ponesite svoju hidratantnu kremu u trgovinu i usporedite popis sastojaka s njezine ambalaže s popisom sastojaka na preparatu za sunčanje koji želite kupiti.

• IZOSTAVLJANJE ZAŠTITE UJUTRO I POPODNE

Period izmedu 10 sati i 16 sati najopasniji je za zdravlje kože jer je sunce tada najjače. No, to što sunce ne prži svom snagom ne znači da možete zaboraviti na zaštitu od sunca u ostalim dijelovima dana ili u danima kad je oblačno. I tada možete izgorjeti. Ako ne koristite stalno proizvod sa zaštitnim faktorom, velika je vjerojatnost da će se na vašoj koži ranije pojaviti borice, pjegice i ostale mrlje izazvane djelovanjem UV zraka nego kad biste se uvijek štitili. Srećom, mnogi od tih problema mogu se riješiti postupcima kao što su mikrodermoabrazija ili resurfacing (obnova kože laserskim tretmanom). Ipak, bolje je da pripazite i zaštitite kožu i u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.