Bore (ni)su neizbježne

Žena sa stilom: Neke bore nemoguće je spriječiti, neke je moguće ublažiti, a neke je doista moguće spriječiti, i to bez obzira na tip kože – važne su navike.

Hoće li vas, kad na vlastitom licu spazite novu boru, utješiti mišljenje da su bore dokaz životnog iskustva? Vjerojatno ne, a vjerojatno vas neće utješiti ni nepobitna činjenica da su bore neizbježna popratna pojava starenja. Ako tu činjenicu i prihvatite, vjerojatno ćete se rezignirano zapitati: zašto ih moja prijateljica uopće nema ili zašto ih ima manje od mene? Oba su pitanja na mjestu. Neke bore nemoguće je spriječiti, neke je moguće ublažiti, a neke je doista moguće spriječiti, i to bez obzira na tip kože – važne su navike.

Posljedica mimike

Mimičke bore stvaraju se neovisno o godinama života, pa i na mladim licima, nastaju kao posljedica kontrakcija mišića lica, zbog toga se i nazivaju mimičke. Razlikuju se od staračkih bora upravo po tome što se javljaju na koži koja nije izgubila tonus i elastičnost.

Svaki put kad stegnete usne, zažmirite, namrštite čelo ili se smijete, vaša koža se nabora. S vremenom neke grimase postaju automatizirane tako da niste ni svjesni da su vam primjerice obrve podignute a čelo naborano. Što je ponavljanje grimasa češće, bore će se javiti brže i biti će dublje. To je razlog zbog kojeg osobe koje grimasama pokazuju emocije imaju više bora i borica, a svaka od njih pokazuje zapravo neki osjećaj – ljutnju, ogorčenost, veselje … a ujedno otkrivaju i narav osobe.

Staračke bore

Stvaraju se kad se koža opusti, a taj proces počinje oko 30. godine života. Prve staračke bore javljaju se uz rub usana, uz kutove očiju i na čelu.

Zabrinutost, snažne emocije, tjeskoba i neuredan život ubrzat će pojavu tih bora, stoga bi potpuna anti-age strategija trebala sadržavati i održavanje unutrašnjeg mira i ravnoteže duha.

Procesi koji se odvijaju unutar kože – od epiderme do derme, unutar sustava sitnih krvnih žila i kapilara te unutar folikula dlake i žlijezda lojnica te u stanicama koje proizvode pigmente – i koji postupno dovode do zrelosti, a potom do starenja kože, neizbježni su i nepovratni.

Bore, borice, opuštanje i stanjivanje kože neizbježne su popratne pojave starenja. Povezane su i s menopauzom i snižavanjem razine pojedinih hormona, a tegobe nerijetko povezane sa zrelim razdobljem života dodatno im pogoduju.

Zašto je važna voda. Površinski sloj rožnatih stanica otpušta vodu putem mehanizma koji se naziva transepidermalni gubitak vode (Trans Epidermal Water Loss – TEWL), odnosno naša koža neprestano i neprimjetno propušta vodu kroz svoj površinski sloj. Ta funkcija dio je važnog mehanizma tjelesne termoregulacije. No površinski rožnati sloj stanica samo je prividno suh. On zapravo sadrži popriličnu količinu vode: u normalnim okolnostima i na zdravoj koži sadrži čak 20-30% vode. No voda unutar rožnatog sloja nije ravnomjerno raspoređena. U središnjem dijelu koncentracije vode dostiže čak 57-80%, dok su površinski i donji (dublji) sloj siromašniji vodom. Osim toga istraživanja su pokazala da rožnati sloj bolje upija vodu što je njegova prirodna koncentracije vode veća. Zna li se uz to da o količini vode u rožnatom sloju ovisi i njegova obrambena funkcija te da utječe na stanje dubljih slojeva kože, jasno je zbog čega se stalno upozorava na važnost održavanja vlažnosti kože i sprečavanje dehidracije.
Spriječiti i usporiti

Procese starenja nemoguće je zaustaviti, ali moguće ih je usporiti, odnosno moguće je usporiti pojavljivanje znakova starenja na koži.

Prvi korak je usporiti neizbježne promjene struktura o kojima ovisi elastičnost kože – kolagen i elastin, potom spriječiti usporavanje cirkulacije i porast toksina te održati pravilan dotok hranjivih tvari u tkivo kože.

Usporedo sa starenjem usporava se proces obnavljanja stanica, koji se prirodno odvija u germinativnom sloju kože, a stanjuje se i sloj Malpighijevih stanica, koje su izuzetno važne za vitalne procese kože. Neke tvari, primjerice fosfolipidi koji imaju funkciju liposoma, pokazale su se vrlo djelotvorne kad su u pitanju tonus i vitalnost stanica epiderme.

Površinski, rožnati sloj s vremenom postaje grub, hrapav, dehidriran, stoga se preporučuju tvari kao što su vitamin A i tvari hidratantna djelovanja, koje će usporiti pojavu tih promjena.

Njega proizvodima koji sastavom odgovaraju potrebama kože najbolja je prevencija, ali i pomoć u ublažavanju promjena koje su se već javile. Glavni cilj je održavanje određenog stupnja vlažnosti, ublažavanje gubitka elastičnosti i sprječavanje dehidracije do koje prirodno dolazi s godinama.

Oprezno izlaganje suncu i izbjegavanje solarija drugi je važan korak u odlaganju pojave bora. Sunce i zrake solarija vanjski su faktori koji ubrzavaju starenje, do te mjere da za starenje uzrokovano UV zrakama postoji i poseban naziv – foto ageing (starenje uzrokovano svjetlom). Osim starenja i bora UV zrake mogu potaknuti i neka kožna oboljenja, među kojima su i ona zloćudna kao što je melanom.

Vježbe za muskulaturu lica. Tonus mišića lica vrlo je važan za održavanje elastičnosti, ali i glatkoće kože, jer koža lica ima vrlo tanak potkožni sloj, tako da su mišići gotovo izravno povezani s dermom. Redovito izvođenje specifičnih vježbi za mišiće lica održat će njihovu elastičnost i tonus, a time će i koža s njima povezana zadržati elastičnost, čvrstoću i glatkoću. Bore će se javljati sporije ili se uopće neće pojaviti, a one već nastale biti će manje vidljive – pliće.

Hijaluronska kiselina prirodni ovlaživač. Prirodno je prisutna u dermi gdje ima vrlo važne funkcije, održava elastičnost i mekoću kože. Postupno se, s godinama, količina hijaluronske kiseline u vezivnom tkivu kože smanjuje i upravo zbog toga znakovi starenja na koži postaju vidljivi. No injekcijama hijaluronske kiseline moguće je te promjene ublažiti, odnosno potaknuti funkcije stanica, vratiti koži kompaktnost i vitalnost. Nova istraživanja otkrila su kako hijaluronska kiselina sudjeluje u procesima rasta kose i dlaka, što će dakako otvoriti nove mogućnosti primjene ove supstancije.