Kako njegovati kožu u pubertetu

Nikako se ne preporučuje samostalno istiskivanje prištića jer se time koža oštećuje, nastaje jača upala, a mogu nastati i ožiljci.

Ulaskom u pubertet nastaju hormonske promjene u tijelu koje se odražavaju i na kožu. Koža postaje masnija, pore na licu su izražajnije, nastaju miteseri i akne. Akne (lat. Acne vulgaris) nastaju zbog promjena u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju i bubuljice, odnosno prištići. Akne uzrokuje pretjeran rad lojnih žlijezda unatoč uobičajenoj razini muškog hormona testosterona.

Svakodnevni ritual

U pubertetu je vrlo važno početi s pravilnom njegom lica. Vrlo često mlade djevojke upravo u pubertetu počinju šminkanje lica i nanošenje pudera koji često ne odgovara tako mladoj koži, uzrokuje zatvaranje pora na koži lica, što dodatno pogoršava nastajanje prištića.

Svaka mlada osoba trebala bi usvojiti vlastiti ritual njege lica, koji se ponavlja svaki dan, kako bi se koža održala zdrava i lijepa.

Ujutro i navečer potrebno je lice umiti gelom za umivanje ili obrisati tonikom kako bi se uklonile masnoće i nečistoća s lica. Na očišćenu kožu mogu se nanositi kreme za njegu ili preparati za liječenje akni. Teške i masne kreme nisu za masnu kožu već hidratantne i vlažnije kreme koje ne zatvaraju pore.

U tretiranju masne kože učinkovite su maske s glinom, koje umiruju kožu i dubinski pročišćavaju, a mogu se nanositi dva puta tjedno.

Blagim pilingom lica uklonit će se površinske (mrtve) stanice i površinske nečistoće. Maske i piling za lice najčešće se upotrebljavaju jedanput ili dvaput na tjedan da bi se koža regenerirala i dubinski očistila.

Posebna njega za akne

Na same prištiće može se nanositi i gel za isušivanje prištića – samo se ne smije pretjerivati kako se ne bi dobila jaka reakcija i crvenilo kože. Na prištiće se tijekom dana mogu nanijeti i korektori za prikrivanje prištića kako bi se ublažio izgled akni. Nikako se ne preporučuje samostalno istiskivanje prištića jer se time koža oštećuje, nastaje jača upala, a mogu nastati i ožiljci.

U liječenju akni danas postoje mnogobrojni lokalni preparati koje će odrediti dermatolog, a u težim slučajevima uzimaju se antibiotici ili retinoidi u tabletama. Uz terapiju akni potrebno je stručno čišćenje lica koje će učiniti kozmetičarka, čime se koža dubinski pročišćava, otvaraju pore, a koža postaje blistava i glatka. Uz sve navedeno potrebno je na vrijeme započeti s pravilnom njegom i
liječenjem.

Ako uz ovakvu pravilnu njegu ne dođe do poboljšanja i akne stalno nastaju, potrebno je potražiti stručni dermatovenerološki savjet.