Make-up greške koje vas postaraju

Izlazite li na večeru ili zabavu, make-up mora biti naglašeniji.

Jeste li znali da krivi izbor boja make-upa kao i krivo šminkanje mogu licu dati umoran, stariji izgled? Većina kozmetičkih proizvoda, naime, u sebi sadrži sive komponente – sivkastoružičasto rumenilo, sivkastoljubičasti ruž, čak i puder može imati sivih čestica. Takvi proizvodi vizualno čine lice umornim, odnosno, daju koži sivkastu boju pa osoba izgleda ispijeno. Ljeto je (a nekima i cijela godina!) stvoreno za tople smeđe nijanse, puno ružičaste ili žućkastosvijetle … Isto tako, proučite u čemu najčešće griješite pri šminkanju – kako biste u konačnici izgledali onako kako želite – mladenački, lijepo, svježe i zavodljivo!

Što su sjenila svjetlija, to je veća vjerojatnost da će vam kapci izgledati suho. Stoga, obavezno uz njih nanesite olovku za obrubljivanje kapaka ili tuš za oči.
Razmazana sjenila

Primijetite li nakon dva sata da vam se pažljivo naneseno sjenilo razmazalo ili da od njega nije ostalo ništa na kapcima, postoje dvije mogućnosti: ili koristite sjenilo loše kvalitete ili se krivo šminkate. Izvrsno rješenje za vas je fiksator make-upa, odnosno proizvod koji ćete nanijeti na kapke prije sjenila. Izvrsno drži i pruža postojanost dugo vremena pa je svakako dobra investicija. Umjesto fiksatora, dobro će poslužiti i tanki sloj pudera kao podloga sjenilima.

Ljeti posebno volimo koristiti svijetla sjenila, no što su ona svjetlija, to je veća vjerojatnost da će vam kapci izgledati suho. Stoga, obavezno uz ovakva sjenila nanesite olovku za obrubljivanje kapaka ili tuš za oči. Povucite finu tanku liniju uz sam rub trepavica – to će naglasiti oblik vaših očiju.

Grudice maskare

Maskara vam se skuplja na trepavicama? Vrijeme je da kupite novu. Naime, što je maskara starija, to je suša jer njezinom upotrebom i “pumpanjem” ulazi više zraka i bakterija pa se tekstura brže suši. Tada namaz nije tanak i jednak nego se stvaraju grudice kada se nanosi na trepavice. U pravilu se maskare moraju mijenjati svaka tri mjeseca, no primijetite li ranije da je promijenila miris ili se osušila, ne škrtarite, nego investirajte u novi proizvod. Osim toga, oči su iznimno osjetljive i sklone iritacijama pa je bolje prevenirati nego izazivati upale. Imate li osjetljive oči i ne želite po vrućini “opterećivati oči” slojem maskare, pokušajte s bojenjem trepavica. Efekt će biti isti kao da imate dva sloja maskare na trepavicama.

Plavo, plavije, najplavije…

Zanimljivo je koliko žena ljeti voli sjenila u plavim nijansama. Je li to utjecaj morskog plavetnila oko njih ili želja da stvore “ljetni look”, no odabir plavih nijansi je sasvim pogrešan. Bilo koju plavu nijansu sjenila da nanesete na oči, rezultat je isti – samo ističu vaše podočnjake! Niste primijetili? Isprobajte. Neki vizažisti ovakav efekt uspoređuju s modom – obucite crvenu haljinu na preplanulo tijelo i vidjet ćete da rezultat baš i nije efektan! Za ljeto su idealne toplije nijanse, poput smeđih ili nježne ljubičaste i pink nijanse.

Previše olovke na usnama

Pravilo da usne treba prvo uokviriti olovkom, a potom nanijeti ruž na usne, ljeti jednostavno ne vrijedi. Naime, pretjerate li s uokvirivanjem usana, možete samo stvoriti izgled klauna. Iluziju većih usana, stoga stvorite na drugi način – igrajući se bojama i sjajem! Nanesite na usne za nijansu ili dvije tamniji ruž, pazeći da ne prijeđete rub usana. Zatim na sredini usana nanesite nekoliko točkica sjajila i lagano pritisnite gornju usnu o donju. Sjajilo će vizualno povećati usne, pa vam olovka u ovom slučaju uopće neće trebati.

Previše rumenila

Svrha nanošenja rumenila na obraze je da izgledate potpuno prirodno, lagano zarumenjeni. Stoga vizažisti predlažu da rumenilo nanesete na lice prije bilo koje druge šminke. Nasmiješite se i četkicom nanesite rumenilo na istaknute dijelove obraza, pazeći da ne pretjerate s količinom. Ako ste nanijeli deblji sloj, jednostavno ga obrišite maramicom ili pamučnom blazinicom. Tijekom ljetnih mjeseci dovoljno je da na lice nanesete samo rumenilo, malo sjajila na usne i maskaru. Isprobajte rumenila koja sadrže sitne sjajne čestice. Vizualni efekt je sjajan – lice u trenutku izgleda opušteno, prozračno i mladenački lijepo!

Pretjerate li s iscrtavanjem usana, možete stvoriti izgled klauna. Iluziju većih usana stvorite igrajući se bojama ruževa i sjajilom.
Preblijede usne

Iako modni trendovi diktiraju prirodne nijanse ruževa, a posebno ljeti, pazite kada upotrebljavate svijetle sedefaste nijanse, poput ruževa u neutralnoj boji ili jako svijetlih sjajila. Naime, pretjerate li, stvorit ćete dojam “ispranosti”, a ne prirodan look. Stoga, želite li stvoriti što prirodniji dojam, birajte ruževe u boji mesa i sjajila u bojama. Istodobno, i potpuno prozirno sjajilo će vašim usnama podariti visoki sjaj i lijep izgled. Naravno, izlazite li na večeru ili zabavu, make-up mora biti naglašeniji.