Mali leksikon njege: ‘Dešifrirajte’ oznake na ambalaži kozmetičkih preparata

Mali leksikon njege - Dešifrirajte oznake na ambalaži kozmetičkih preparata

Mala abeceda najraširenijih pojmova u industriji ljepote

Antioksidansi, enzimi, hijaluronska kiselina, koenzim Q10, keratin … Ako ste ikad kupili neku kremu za lice, vjerojatno ste se na ambalaži susreli s ovim pojmovima. A vrlo je vjerojatno da niste imali pojma o kakvim se tvarima doista radi. Donosimo malu abecedu najraširenijih pojmova u industriji ljepote!

Antioksidansi

Naziv obuhvaća različite prirodne tvari koji štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala, spojeva koji nastaju kao nusprodukti izmjene tvari u organizmu. Zhog nezdravog načina života i starenja, količina slobodnih rađikala u organizmu se povećava, što uzrokuje brojna oštećenja. Moderna kozmetika ‘nabijena’ je različitim antioksidansima, od prirodnog ekstrakta nara do ‘high tech’ spojeva ibedenona.

Betaglukan

Sastojak vrhunskih krema koji zacjeljuje kožu. Specijalni CM glukan, sastojak elitne švicarske kozmetike “Skincode”, nekoć je korišten kao sredstvo za zacjeljivanje opekotina.

Ceramidi

Riječ je o posebnoj, vrlo moćnoj skupini lipida. Ovi spojevi djeluju poput zaštitnog ‘crijepa’ površinskog složa kože te izvrsno pomažu hidrataciji.

Enzimi

Vrsta proteina koji djeluju poput katalizatora: u organizmu pokreću gotovo sve biokemijske reakcije, odnosno daju ‘pogon’ metabolizmu.

Hijaluronska kiselina

Sastavni je dio ljudskog organizma, a najvećim dijelom je koncentrirana u koži. Djeluje poput spužve – veže vodu, održavajući jedrinu i punoću kože. Sa starenjem prirodna proizvodnja hijaluronske kiseline slabi, pa koža gubi vlagu i glatkoću. Iz tog razloga, ovaj ćete spoj naći u većini krema protiv bora, kao i u onima namijenjenima za poboljšanje tonusa kože.

Hiopalergen

Tu oznaku nose sredstva za njegu čiji sastav smanjuje rizik od alergijske reakcije. U pravilu, takvi proizvodi ne sadrže uobičajene konzervanse, boje i mirise nego samo minimalan broj provjerenih sastojaka prikladnih za osjetljivu kožu.

Izoflavoni

Vrsta prirodnih spojeva iznimno važnih za zdravlje i ljepotu. Održavaju gipkost vena i kapilara, a pomažu i kod celulita. Dobivaju se iz cvijeta irisa, jabučnih sjemenki i soje.

Keratin

Prirodni protein koji održava vitalnost kože, kose i noktiju. Najčešće se dodaje proizvodima za jačanje i obnavljanje kose.

Koenzim Q10

Koenzimi su manje molekule koje enzimi vežu, a među njima je najpoznatiji onaj koji nosi oznaku Q10. Prirodno ga sadrži svaka stanica, a nužan je za proizvodnju energije u organizmu. Kozmetičke inačice stvorene su za zaštitu, energiziranje i pomlađivanje kože.

Lipidi

Masnoće koje proizvode stanice površinskog sloja kože su važne za zadržavanje vode u staničnim membranama. Osobama sa suhom kožom nedostaju lipidi, pa im se preporučuje svakodnevno korištenje krema koje ih sadrže.

Micelarna otopina

Blagi, umirujući proizvodi za čišćenje kože i uklanjanje šminke koriste micelarnu tehnologiju magnetskog privlačenja nečistoća. Među najčešćim sastojcima micelarnih preparata su prirodna termalna voda i nježne biljne vodice poput one ružine.

Peptidi

Riječ je o lancima aminokiselina važnim za imunitet, hormonalnu ravnotežu i zacjeljivanje tkiva. U suvremenoj kozmetologiji popularni su zato što potiču ‘komunikaciju’ stanica, čime revitaliziraju kožu.

Retinol

Uobičajen naziv za derivat vitamina A. Kako potiče obnavljanje kože, ublažuje postojeće bore i sprečava nastanak novih, jedan je od najčešćih sastojaka anti-age preparata. Preporučuje se i za njegu kože sklone aknama.

Urea

Ova tvar, prirodno prisutna u organizmu, na sebe veže vodu. Dodaje se u hidratantne kreme te preparate za umirivanje i zacjeljivanje osjetljive i oštećene kože.