O aknama u 6 pitanja i odgovora

O aknama u 6 pitanja i odgovora

S kožom lica treba postupati nježno, nemojte je iritirati i previše mastiti; već i takav pristup olakšat će borbu protiv akni.


Kad se žlijezde lojnice na licu i gornjem dijelu tijela začepe sebumom, masnom tvari koju izlučuju, nastaju akne. Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Postoji više oblika, a najčešće su akne vulgaris koje pogađaju u prvom redu tinejdžere, jer hormonalne promjene u toj dobi mogu izazvati povećanje žlijezda lojnica i jače stvaranje sebuma.

1. Što uzrokuje akne

Više je uzroka pojave akni, a među najčešćima je genetska predispozicija, odnosno nasljeđivanje masnijeg tipa kože. Naslijediti se može i preosjetljivost androgenih receptora na žlijezdama lojnicama pa one pojačano luče loj iako je hormonalni podražaj normalan.

2. Jesmo li u starijim godinama sigurni od akni

Ne, jer akne nemaju samo mladi. Iako između 12. i 24. godine čak tri od pet osoba ima akne, one se javljaju i kod starijih. Štoviše, prema nekim procjenama u dobi između 25. i 44. godine jedna od pet odraslih osoba ima akne, a više od trećine odraslih žena ima blagi ili umjereni oblik akni.

3. Mogu li se akne spriječiti

Prevencija bi trebala početi već u pubertetu rutinskom svakodnevnom njegom, jer pojava akni može se izbjeći ili se stanje može kontrolirati dobrom njegom. Problematična područja treba prati blagim sredstvom za čišćenje kože. Ne preporučuju se agresivniji proizvodi, kao što su pilinzi i maske, jer mogu iritirati kožu i pogoršati stanje akni.

S kožom treba biti nježan, ne treba je previše prati niti trljati, jer i to iritira. Za njegu se preporučuje koristiti losione koji isušuju suvišnu masnoću i potiču ljuštenje (prodaju se u ljekarnama bez recepta). Preporučuje se izbjegavati sve što masti kožu – kozmetiku na bazi ulja ili masti, sredstva za sunčanje, pa i masne proizvode za kosu. Najbolji su izbor proizvodi na bazi vode.

Osim toga, odmaknite kosu od lica i nastojte ne dodirivati lice rukama niti bilo kakvim predmetima. I kape i šeširi mogu stvarati probleme, osobito ako se pod njima jako znojite, jer znoj i prljavština pridonose pojavi akni.

Ako su upalni procesi na koži vidljivi, svakako treba zatražiti liječničku pomoć kako bi se izbjegle trajne posljedice, odnosno ožiljci.

4. Smije li se ponekad istisnuti prištić

Iako je to teško, nastojte se oduprijeti iskušenju i nemojte istiskivati prištiće, jer nakon istiskivanja mogu ostati ožiljci. Jedina iznimka su zreli prištići s bijelim vrhom, jer pražnjenje od gnoja pomaže cijeljenju kože. Ali, ni njih ne istiskujte prstima, nego ih probodite sterilnom tankom iglicom, najbolje onom za injekciju za jednokratnu upotrebu. Njen je vrh jako oštar pa ne probijate prištić jako duboko, dovoljna je rupica na površini, tako ćete biti sigurni da neće ostati vidljiv ožiljak na koži. Dobro operite ruke i ispraznite prištić, zatim ga dezinficirajte i namažite antibiotičkom kremom.

5. Jesu li akne i prehrana povezani

Dokazana je povezanost između gena za prekomjernu tjelesnu težinu te gena za dijabetes s aknama. Kod nekih ljudi veći unos ugljikohidrata i mliječnih proizvoda pridonosi težini akni, no kod mnogih pacijenata pogoršanje stanja nakon konzumacije veće količine slatkiša se ne vidi. Dakle, ta je veza individualna.

6. Može li se šminkati koža s aknama

Make-up, ako nije usklađen s pravilnom njegom problematične kože, može pojačati upalne procese. No, ako se koža liječi i pravilno njeguje, uz dobar odabir mineralnih pudera koji ne zatvaraju pore, make-up može pridonijeti liječenju, jer je uz dobru korekciju osoba zadovoljnija.

Tags: