Oprez! Madeži ne vole biti na suncu

Umjereno izlaganje suncu blagotvorno utječe na kožu i liječi neke bolesti poput psorijaze i dermatitisa. No, imate li madeže, izlaganje sunčevim zrakama moglo bi biti opasno te zahtijeva pridržavanje nekoliko pravila.

Svakog ljeta stručnjaci govore o važnosti zaštite od sunca. Odjećom štitimo kožu od štetnih sunčevih zraka. Tamnije pamučne majice najbolja su preporuka. Suncobrani, kreme s visokim zaštitnim faktorom, šeširi i sunčane naočale ljetni su saveznici. No koliko pažnje posvećujemo madežima? Studije pokazuju kako izlaganje suncu pospješuje razvoj madeža i može prouzročiti promjene na njima, zbog čega se povećava rizik od nastanka malignog melanoma. Dokazano je kako većina melanoma nastaje na dijelovima tijela izloženima suncu, osobito na područjima na kojima je koža bila opečena od sunca. Prirodno tamne osobe ili one koje na suncu lako dobiju boju također imaju manji rizik za nastanak melanoma.

Najbolja zaštita

Prije odlaska na more napravite piling kože jer ćete se tako riješiti oštećenih stanica koje se na suncu mogu razviti u mrlje koje se postupno mogu pretvoriti i u madeže. Ako imate madeže na tijelu i licu, nemojte ići u solarij jer on na kožu djeluje još izravnije i brže od sunčevih zraka i tako povećava rizik od nastanka melanoma. Ako imate madeže na licu i na vidljivim dijelovima tijela koje ne prikriva kupaći kostim ili šešir, izbjegavajte sunce od 11 do i6 sati. Dermatovenerolozi kažu kako sve madeže treba zaštititi kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom koju je potrebno nanijeti 2o minuta do pola sata prije izlaganja suncu te ponovno namazati nakon svakog kupanja ili nakon dva sata.

Madeže treba pregledavati kod kuće barem jedanput godišnje, a svakako nakon ljetovanja. Ako primijetite da je madež izgubio svoj pravilan okruglasti ili elipsoidni oblik, da rubovi postaju nepravilni, da se promijenila boja i da je promjer veći od 6 mm ili pak da je madež iznenada narastao, svakako posjetite liječnika.

SOS savjeti za opečenu kožu

Osim što sunčeve zrake mogu negativno utjecati na madeže, ljetni mjeseci pogodni su i za razvoj gljivica, virusnih bradavica i gljivičnih infekcija. Zato je najbolje nositi laganu i prozračnu obuću od prirodnih materijala. Također, ako provodite vrijeme na bazenima i koristite zajedničke svlačionice i tuševe, uvijek na nogama imajte japanke. Pretjerano izlaganje kože suncu može izazvati opekline na koži. Zato je mazanje kremom sa zaštitnim faktorom itekako važno. Ako ipak dobijete opekline od sunca, svakako se pridržavajte sljedećih savjeta, koji će vam pomoći da vaša koža brže zacijeli:

• Istuširajte se hladnom vodom, a kožu potom obrišite ručnikom tapkanjem, nemojte trljati.
• Namažite se kremom za ublažavanje opeklina.
• Dobar su izbor losioni s alojom koji imaju umirujuća svojstva.
• Ako se vaša koža počela ljuštiti, popijte najmanje osam čaša vode dnevno kako biste hidratizirali organizam.
• Ako vas koža svrbi, nemojte se češati, nego upotrijebite led i njime prelazite preko iziritiranih područja.
• Kožu koja se ljušti nemojte uklanjati prstima, nego odrežite škaricama, a potom na to mjesto nanesite antibakterijsku mast.
• Opečenu kožu možete liječiti i prirodnim oblozima – napravite tijesto od kukuruznog škroba i vode pa ga nanesite na opekline. Dobar izbor je i jogurt, a ako su vam opečeni kapci, na opekline stavite čajne vrećice natopljene hladnom vodom.
• U mlaku vodu u kadu dodajte šaku sode bikarbone i okupajte se. Potom se nemojte brisati ručnikom, nego pustite kožu da se sama osuši.
• Pospite dječji puder po plahti, to će umanjiti svrbež tijekom spavanja.
• Svakako potražite pomoć liječnika ako su se na opečenim mjestima na koži pojavili mjehurići.