Podmlađivanje: Sve što trebate znati o retinolu

Sve što trebate znati o retinolu

Ključ za učinkovitu anti-ageing njegu otkriven je prije više od 80 godina, preporučuju ga svi dermatolozi, a vrlo je vjerojatno da ga imate u svom ormariću s kozmetikom. Riječ je o retinolu koji je, unatoč tome što postoji mnoštvo novih sastojaka koji pomažu u usporavanju procesa starenja, i dalje najbolje oružje za borbu protiv bora, naravno, u sve sofisticiranijim proizvodima.

Retinol, Retinoid … U čemu je razlika?

Nazivi mogu zbunjivati: retinol, retinoidi, retinolna kiselina…, ali cilj djelovanja je uvijek isti – bolji i mladenačkiji izgled kože. Zajedničko im je i to što svi potječu od vitamina A, no ipak svi sastojci čiji naziv počinje s “retin” nisu jednaki. Mehanizam djelovanja i način na koji reagiraju u dodiru s kožom je različit.

Retinoidi: zajednički naziv za sve derivate vitamina A u njezi kože.

Retinoina kiselina: derivat vitamina A, obično sastojak lijekova i masti koje se izdaju na liječnički recept, služi za tretiranje akni i znakova starenja na koži, agresivnija je od retinola.

Retinol: također derivat vitamina A, ali varijanta obično prisutna u proizvodima koji se mogu kupiti i bez liječničkog recepta, nešto blaži od retinolne kiseline.

Retinil palmitat: kombinacija retinola i palmitinske kiseline, najblaži sastojak u skupini retinoida.

Zašto dermatolozi vole retinoide

Retin-A, Renova, Differin i Tazorac neki su od najpopularnijih brandova krema na bazi retinoida koje preporučuju liječnici. Pitate li dermatologa za kućni tretman protiv bora, 99 posto njih predložit če upravo jednu od navedenih krema. A sve one djeluju na isti način: vežu se za receptore na stanicama te tako ubrzavaju staničnu obnovu. Prirodno je za obnovu stanica potrebno 30 dana, a s retinoidima se to vrijeme skraćuje na 20 dana, što znači da površinski sloj vaše kože doslovno postaje mlađi. Retionoidi također smiruju upale te sprečavaju mutacije gena, što znači prevenciju raka kože, a uz to stimuliraju proizvodnju novog kolagena. Male su razlike u formulacijama, pa su neki od njih primjereniji za stariju, neki za mlađu kožu, neki za suhu ili masniju. A što je s generičkim varijantama? I u tom slučaju dobit ćete istu kemikaliju u jednakoj koncentraciji, no ona se možda neće tako dobro apsorbirati u kožu pa će učinak biti manji.

Kada se odlučiti za bezreceptni retinol

Retinoidi koji se izdaju na liječnički recept djeluju bolje i brže nego oni bezreceptni, no imaju i neke nedostatke, poput neugodnih nuspojava kao što je npr. ljuštenje kože. Srećom, i bezreceptne verzije retinoida su učinkovite, razlika je samo u tome što djeluju sporije jer su blaže. Stanice naše kože apsorbiraju retinol i pretvaraju ga u retinolnu kiselinu, no uzimaju samo onu količinu retinola koju mogu iskoristiti: time se stanice štite od pretrpanosti, što bi moglo izazvati iritacije. Za postizanje maksimalnog učinka ključna je odgovarajuća koncentracija. Uvijek tražite proizvod koji ima jedan posto retinola ili više, jer s manjim će postokom teško biti rezultata. Ako vam bezreceptni retinol jako isušuje kožu, nanosite ga svaki drugi ili čak svaki treći dan sve dok se na njega ne naviknete. I, naravno, nemojte zaboraviti redovito, više puta dnevno, vlažiti kožu hidratantnim proizvodima.

Retinoidi za osjetljive

Ako vam je koža izuzetno nježna i osjetljiva (pa bi moglo doći do crvenila ili prhutanja, što je često kod upotrebe retinolne kiseline), za početak odaberite najblaži oblik retinola – retinil palmitat. Ublažavanje sitnih linija, bora i diskoloracija te proizvodnja novog kolagena u tom će slučaju biti manji nego kod proizvoda koji se izdaju na liječnički recept, ali ipak vidljivi. Derivati retinola mogu se nanijeti na cijelu površinu kože, no naročito su korisni za osjetljivu kožu oko očiju, pa stoga mnoge kozmetičke tvrtke proizvode kreme za područje oko očiju čiji je ključan sastojak retinol.

Protiv akni

Retinoidi nisu samo sredstvo za borbu protiv bora, koriste se i za liječenje akni, u kombinaciji sa sastojcima poput salicilne kiseline i benzoil peroksida. Ta je kombinacija vrlo dobra zato što retinol omekšava stanice kože uz folikule tako da masnoća koja se nakupila unutar pora može izaći na površinu, benzoil peroksid uništava bakterije, a salicilna kiselina uklanja površinski sloj kože, poput,neke vrste pilinga.

Nisu za svakoga

Kod upotrebe retinoida ipak je potreban oprez. Trudnice i dojilje ne bi ih smjele koristiti jer neka su istraživanja pokazala da postoji povezanost između topičkog vitamina A i urođenih mana kod djeteta. Takoder, ako vam je koža jako osjetljiva na sunce, retinoidi će još ubrzati pojavu crvenila i opeklina. Stoga, ako ih odlučite koristiti, obavezno na kožu nanosite kremu s visokim zaštitnim faktorom, nosite šešir i držite se hlada.

Osim ako niste odabrali proizvod s retinolom specifično namijenjen za dnevnu upotrebu, takve je kreme najbolje nanositi prije spavanja. Takva primjena je bolja zato što su ti proizvodi fotosenzitivni, odnosno kremikalije koje sadrže propadaju uslijed izlaganja sunčevu svjetlu te se može dogoditi da se razgrade prije nego što se uopće apsorbiraju u kožu. U tom slučaju očekivani učinak će izostati.

Nemojte da vas suha i nadražena koža navede da odustanete od retinola, jer upravo takva reakcija znači da proizvod djeluje. To može potrajati i nekoliko tjedana.