Tretmani za čvrste noge

Tretmani za čvrste noge

Previše sjedenja, višak kilograma, loš izbor hrane, sklonost, dob – sve su to faktori za nakupljanje viška masnoća. Što možemo učiniti kad se taj višak nakuplja na nogama?

Višak masnoća kod žena često se “slaže” na bedra. Uzrok je genetski, a stanje se pogoršava s godinama, zbog manjka tjelovježbe te loše prehrane. I hormonalne promjene (trudnoća, menopauza) mogu biti uzrokom nakupljanja masnoća.

Bedra, koljena i “bananice”

Ako se masne naslage nakupljaju uglavnom s vanjske strane bedara, višak masnoća kvari izgled cijele figure stvarajući dojam tzv. jahaćih hlača. Kad se masnoća nakuplja s unutrašnje strane bedara, noge se trljaju pa nastaju iritacije kože, crvenilo, osip. Masnoća se često nakuplja i na koljenima, pa ona djeluju iskrivljeno i neproporcionalno. Održavanje primjerene tjelesne težine, uz pravilnu prehranu i tjelovježbu, najbolji je način sprečavanja nakupljanja masnoće na koljenima, čak i ako postoji genetska sklonost. Masni “valjčići”, tzv. bananice često nastaju ispod stražnjice. No, to područje iznimno dobro reagira na liposukciju.

Liposukcija

Metoda izbora za uklanjanje masnih naslaga s nogu u ordinaciji estetskog kirurga je liposukcija, metoda preoblikovanja tijela, čiji je učinak potpun tek uz dovoljno kretanja i uravnoteženu prehranu. Na području bedara liposukcija, odnosno hidroliposukcija, daje vrlo dobre rezultate.

Liposukcija koljena radi se iznad i s unutrašnje strane koljena. Rezultati su također vrlo dobri, a može se raditi i pod lokalnom anestezijom.

Na listovima se liposukcija radi rijetko. Rezultati nisu spektakularni, jer mast je ondje tvrdokorna i ne može se puno utjecati na opseg. Često su razlog proširenja listova mišići, a oni se ne mogu smanjiti. Idealan kandidat za liposukciju je osoba s dobrim tonusom kože i normalnom tjelesnom težinom, odnosno najviše 20 posto više od normalne težine te manjim, ali tvrdokornim naslagama masti. Nakon zahvata nosi se steznik 4 do 6 tjedana, kako ne bi bilo viškova kože. Rezultati su potpuni 4 do 5 mjeseci nakon zahvata.

U kozmetičkom salonu

Pomoć u uklanjanju masnih naslaga pružaju i kozmetički saloni.

• VAKUUMSKA KAVITACIJA •
Vakuumska kavitacija je ultrazvučna metoda kojom se uklanjaju masne nakupine i »celulit« s bedara i potkoljenica, trbuha i nadlaktica. Putem sonde ultrazvučni valovi razbijaju masne stanice koje se raspadaju na masne kiseline i glicerol. Masne kiseline se potom razgrađuju u jetri i eliminiraju urinom, a glicerol se pretvara u energiju i iskorištava u metabolizmu. Tretman traje 45 minuta i za to vrijeme može se izgubiti 3 do 5 cm u obujmu. Metoda je potpuno bezbolna i odmah nakon tretmana može se vratiti aktivnostima.

• IRF •
Tretman eliminira celulit i masnoću te regenerira kolagen. Visokofrekventni elektromagnetski valovi zagrijavaju potkožno masno tkivo, ubrzavaju lipolizu i metabolizam masnih stanica, potiču limfnu drenažu i cirkulaciju što dovodi do jakog lipolitičkog i anticelulitnog učinka. Radio valovi stimuliraju proizvodnju zdravog kolagena i obnovu oštećenog. Najbolji rezultati postižu se na unutarnjoj strani bedara, trbuhu i nadlakticama. Tretman traje 40 minuta.

TREBA UTVRDITI UZROK ZADEBLJANJA LISTOVA • Na listovima nema puno prostora za skupljanje dodatnog masnog tkiva, pa brzo počnu izgledati natečeno. No, uzrok tome nisu uvijek masnoće. I snažni mišići mogu proširiti listove, kao i edemi ili oticanje nogu (zbog zadržavanja vode, nekih bolesti itd.). Stoga je iznimno važno da liječnik točno utvrdi uzrok zadebljanja listova.