U čemu griješite – jeste li odabrali pravu dijetu

Dijeta

Na dijeti ste, ali ne uspijevate smršavjeti? Teško se pridržavate pravila dijete? Nije kriva dijeta, a s vama je sve u redu, jedino što ste možda odabrali pogrešnu dijetu, odnosno način prehrane.

1. Zbog dijete koju ste odabrali ne možete objedovati s obitelji i prijateljima.

Teško da ćete se moći pridržavati dijete koju ste odabrali. Pripremate li za svoje ukućane obroke koji su različiti od vaših, trebat će vam puno truda da se pridržavate odabrane dijete. Savjet: promijenite dijetu.

2. Navikli ste na jako obilan doručak.

Mijenjajte tu naviku. Točno je da je doručak najvažniji obrok dana, ali on ne smije biti previše obilan. Ako se prejedete za doručak, vrlo brzo osjetit ćete umor, a ako je bogat šećerom, sitost koju osjetite nakon doručka ubrzo će proći i posegnut ćete za međuobrokom.

3. Dnevno pojedete najmanje tri mliječna proizvoda.

Nastavite tako jer je to najholji način da organizmu osigurate kalcij i spriječite nedostatak tog važnog minerala. Jogurt, obrano mlijeko, kefir, nemasni sir… pomoći će vam da sačuvate kosti zdravima i čvrstima.

4. Tjedno pojedete pet porcija od 100 do 150 grama mesa ili ribe.

Povećajte unos ribe a smanjite unos mesa. I riba i meso vrijedni su izvori proteina koji su vam itekako potrebni ako ste odlučili smršavjeti.

5. Svježe povrće jedete u velikim količinama.

Nastavite tako jer povrće je prijatelj vitkosti. Najboije je sezonsko, ali i smrznuto i konzervirano povrće nema veliku kalorijsku vrijednost a sadrži minerale i vitamine te vlakna koja su itekako potrebna za urednu prohavu.

6. Svakog dana pojedete veliku količinu voća.

Voće je zdravo i treba ga jesti, ali ne valja s njime pretjerivati. Prosječno gledajući, 100 grama voća sadrži 50 kilokalorija, dakle ako ste na dijeti, nastavite jesti voće, ali ne u prevelikim količinama.

7. Svakag dana jedete škrobne namirnice.

Postupate ispravno. Kruh. keksi, žitarice, riža, tjestenina i krumpir sadrže škrob, no određene količine tih namirnica dopuštene su i u niskokaloričnoj dijeti. Škrobne namirnice daju dugotrajan osjećaj sitosti, a uz to sadrže i vlakna koja pomažu održati pravilan ritam probave.

8. Maslac i ulje potpuno ste izbacili iz prehrane.

Griješite. Unos masnoća potrebno je svakako smanjiti, ali organizmu su potrebne masne kiseline i vitamini koji se otapaju u ulju. Dakle, ne izbacujte maslac i ulje (posebno
ne maslinovo ulje, ulje sezama i repice), ali ograničite njihov unos.

9. Dok ste na dijeti, kuhate na razne načine, na pari, u mikrovalnoj pećnici, u običnoj pećnici …

Nastavite tako. Nemojte se odricati ukusno i zdravo pripremljenih jela.

10. Svakog dana jedete gotovo istu hranu.

Mijenjajte tu naviku. Raznovrsna prehrana, bogata mirisima i okusima, najbolji je put ka uspješnom mršavljenju. Ako se odričete namirnica i okusa koje volite, kad-tad ćete pokleknuti i nadoknaditi ono čega ste se odricali, a tada će sav vaš trud oko mršavljenja postati uzaludan.