U štiklama cijeli dan?

Žena sa stilom - Gotovo u istoj mjeri u kojoj koriste psihi, štikle mogu kod dugog, svakodnevnog nošenja naštetiti tijelu.

Nije tajna da su štikle fetiš mnogim ženama, pa su u stanju dati i zadnju kunu za novi par. Neke naprosto ne mogu zamisliti život na niskoj peti te kupuju i papuče s viskom potpeticom. Činjenica je da štikle imaju svojih prednosti, ali i nedostataka …

Prema nekim istraživanjima u ormaru prosječne Europljanke nalazi se 12 pari cipela, od čega barem dvije trećine imaju povišu potpeticu. Zatvorene, na vezanje, otvorenih prstiju ili pete, s uskim kaišićima, tankim ili debelim đonom … mahom imaju potpeticu između 8 i 12 cm. Baš u njima brojne žene koračaju po cijele dane.

• PLUS

Cipele s visokom potpeticom vizualno izdužuju noge zbog čega se cijela ženina figura doima vitkije i privlačnije. Ovakve cipele utječu i na ukupno držanje te sitniji, graciozniji hod – jer je u takvoj cipeli težište cijelog tijela prebačeno na tabane, što ne dopušta pogrbljeno držanje niti velike korake tijekom hodanja.

Što je potpetica viša to i žena postaje viša, pa ima psihološku prednost pred drugim osobama u istoj prostoriji ili prirodnom okolišu. Štikle pridonose i njezinom osjećaju samosvijesti te samopouzdanja i sigurnosti, koji su itekako važni u svakodnevnom životu, a posebice u poslovnom nastupu.

• MINUS

Gotovo u istoj mjeri u kojoj koriste psihi, štikle mogu kod dugog, svakodnevnog nošenja naštetiti tijelu. Studija znanstvenika sa Griffith University of Queensland, otkriva da svakodnevno hodanje u takvim cipelama tijekom dvije godine trajno oštećuje kosti stopala.

Znanstvenici su naime pomoću posebnih sezora položenih na pod mjerili jačinu sraza stopala i poda pri nošenju cipela sa potpeticama različitih visina. Pritom su proučavali i kako se ta jačina odražava na zglobove i miške stopala, ali i na cijeli organizam.

Ustanovili su da se kod potpetica viših od 5 cm, sa svakim centimetrom značajno povećava opterećenje na taban. Tako svaki korak u štiklama predstavlja pravi udar koji se odražava na cijelo tijelo. Hodanje stoga nalikuje onome kod stupanja vojnika, te je za tijelo jednako loše kao i hodanje u balerinkama, japankama i drugoj obući ravnog đona – navode ovi znanstvenici.

Normalno je da težinu tijela nosi cijelo stopalo, no kod štikli ona počiva na prednjem dijelu stopala zbog čega dolazi do različitih problema – od bolova i natisaka do upale i promjena na malim kostima stopala. Primjerice, metatarzalnih promjena, čuklja (hallux vagus), uraštanja nokta palca i sl. Može doći i do istegnuća tetiva, a nerijetko se javljaju i bolovi u listovima te donjem dijelu leđa.

S obzirom da je kad hodamo u štiklama, naša peta maksimalno pošteđena od dodira sa tlom – javljaju se i problemi sa cirkulacijom. Posebno se to odnosi na limfu koja po principu slobodnog pada prirodno teče od trupa prema nogama dok joj je za povrat od stopala prema trupu – potreban dodatni poticaj. Za njega je zadužena peta koja pri dodiru sa tlom djeluje puput pumpe, pospješujući limfnu cirkulaciju u suprotnom smjeru. Ovo je razlog što dugotrajno nošenje cipela s visokom potpeticom često povezujemo s oticanjem gležnjeva.

• PREPORUKA

Između 12 i 0 centimetara, odaberite 4 do 5 cm. Ortopedi, fizijatri, fizioterapeuti iz iskustva znaju da stopalima i cijelom našem tijelu najbolje odgovaraju cipele sa srednje visokom potpeticom. Povišeni za kojih 4 do 5 cm možemo normalno hodati cijeli dan, dok na potpeticama od 10 ili 12 cm možemo (bez rizika) – uživati 2 do 3 sata dnevno, odnosno do 15-ak sati tjedno. Više od 40 sati koje u tjedan dana provedemo u cipelama s visokom potpeticom – uzrokuju nam patnje i vode neugodnim problemima.