Vitamini za ljepotu

Vitamini za ljepotu

Nove supstancije, ali i nov način kombiniranja i primjene nekih već dobro poznatih, tajna je djelotvornosti kozmetičkih proizvoda. Vitamini, minerali, voda, kolagen i elastin – prirodni sastojci kože – danas se prerađuju i koriste u skladu s novim tehnologijama, imaju ciljano i tempirano djelovanje usklađeno s prirodnim bioritmom kože. Danas postoje i metode kojima se može promatrati i dokazati djelovanje svake pojedine supstancije. Primjer je elektronska rezonancija kojom se, pored ostalog, potvrdilo da mnogi kozmetički proizvodi za usporavanje stvaranja bora doista tako i djeluju. Nadalje, japanski istraživači prednjače u istraživanju djelovanja vitamina. Višegodišnjim istraživanjima potvrdili su da vitamin E usporava stvaranje bora, poboljšava kompaktnost kože i smanjuje dubinu bora. Dokazali su i to da vitamini A i E dobro ovlažuju kožu te da vitamini C i E štite kožu od štetnog UV zračenja. No učinak vitamina ne zaustavlja se samo na koži. Primjerice, dokazano je da vitamin B5 pomaže ojačati strukturu vlasi.

Vitamin B6 pomaže uspostaviti ravnotežu izlučivanja sebuma u koži vlasišta, a čini se da takav učinak ima i na koži lica.

Što i zašto

Preuranjene bore, tanka kosa bez volumena, lomljivi nokti? Tim i ostalim znakovima vaše tijelo upozorava, šalje vam jasne poruke da mu nedostaje tvari koje su važne za odvijanje vitalnih funkcija. Pažljivo promotrite svoju kosu, kožu, nokte, pokazat će vam unosite li hranom nutrijente koji im trebaju. Ovisno o stanju promijenite način prehrane i posegnite za proizvodima za njegu koji sadrže tvari koje
vašem tijelu nedostaju.

Koža se ljuska, treba joj vitamin A

Ljuskanje kože može se javiti na velikoj hladnoći i hladnom vjetru zbog pretjerana isušivanja, zbog iritacije nekim proizvodima, ali i kao posljedica nedostatka vitamina A. Nužan je za proces obnavljanja stanica, ravnotežu orožavanja stanica kože i kompaktnost kože.

Vitamin A organizam prerađuje iz retinola i beta-karotena.

Dermatolozi koriste vitamin A za tretman povećanog orožavanja (zadebljanosti) kože, primjerice u slučaju psorijaze i ihtioze, pomaže u slučaju pucanja i listanja noktiju. Osim toga vitamin A utječe na rad žlijezda lojnica, potiče sintezu kolagena i poboljšava čvrstoću kože.

Kozmetički proizvodi sadrže male doze vitamina A, dovoljne za željene učinke, ali ne prevelike, kako ne bi nadražio kožu. Te male doze dostatne su da potaknu blago ljuštenje, dovoljno za pravilno obnavljanje kože.

Slaba kosa, trebaju joj vitamini B skupine

Vitamini B skupine neophodni su za sintezu aminokiselina od kojih je kosa građena. Posebno su važni vitamin B3, koji potiče stanični metabolizam i vlasi vraća vitalnost, vitamin B5, koji jača strukturu vlasi, te vitamin B6, koji potiče sintezu keratina.

Ožiljci sporo cijele, trebaju vam vitamini C i K

Ako ogrebotine, opekline i rezovi, ožiljci od prištića ili akni sporo cijele, to je znak da koži nedostaju tvari potrebne za normalnu epitelizaciju. To svojstvo ima vitamin K, vrlo važan za proces koagulacije krvi, te vitamin C, koji pomaže proizvodnju kolagena i štiti od infekcija.

Vitamin C dragocjena je pomoć u jačanju i održavanju elastičnosti stijenki krvnih žila, osim toga izbjeljuje mrlje pigmenta.

Preuranjene bore zagladite vitaminom E

Vitamin E vrlo je važan antioksidans, sprečava starenje kože i stvaranje bora, štiti stanične membrane. Na čvrstoću i funkcionalnost staničnih membrana posebno štetno djeluju pušenje, alkohol, UV zrake, neuravnotežena prehrana. No nedostatak vitamina E može se javiti i uz uravnoteženu, zdravu prehranu, te je korisno posegnuti za kremama koje ga sadrže, posebno za kremama hidratantnog anti-agedjelovanja.

Lomljivi nokti traže vitamin H

Vitamin H ne spominje se često, ali je odličan saveznik zdravih noktiju i kose. Kako ga je teško naći u kozmetičkim proizvodima, vitamin H valja uzimati u dodacima prehrani. Već nakon dva tjedna vidljiv je njegov učinak na nokte, dok je za vidljive promjene na kosi potrebno pričekati 4-5 tjedana.

A MINERALI? Uz vitamine neophodni su i minerali. Cink je vrlo važan za cijeljenje ožiljaka i pravilno obnavljanje kože a selen je snažan antioksdians, u kombinaciji s vitaminom E štiti kožu od štetnih utjecaja iz okoline i poboljšava elastičnost kože.